В днешно време реалните заплати или намаляват или остават относително статични и ако има ръст то е много малък при повечето професии. Също така има все повече изкушения за които да харчим пари. Всичко това е достатъчно сериозна причина все повече хора да търсят начини за изкарат някакви пари допълнително.

Какви възможности за допълнителен доход има ?

Втора работа

Обикновено най-бързият начин е да намерим някаква работа в сфера в която имаме някакъв опит и можем да се реализираме относително бързо. Проблема е в това, че занятието което можем да започнем няма да изисква по-висока квалификация, съответно и заплащането няма да е по-високо. Въпреки, че на запад втора работа е доста популярно и особено в САЩ не мисля, че това е оптимален вариант.

Преквалификация

Друг вариант е да се преквалифицираме и да усвоим нова по-перспективна професия с по-високи заплати. Това е много добър вариант, но има и някои недостатъци. За усвояване на професията се изисква като минимум обучение, което в повечето случаи е платено. Когато човек не е наясно, трудно може да определи дали курса който е закупил е действително полезен. В резултат докато се ориентирате и наберете опит със сигурност ще загубите някакви пари и време. А и няма гаранции, че ще намерите работа по новата професия. Например ако сте на 40 годишна възраст и решите да станете програмист, то шанса да се развиете в тази сфера е много малък.

Самонает (Freelancer)

Според различни статистически проучвания по целия свят, между 70% и 85% от хората искат да са самонаети. Искат да не са зависими от работодатели, да определят сами работния график и да имат свобода в решенията. За съжаление обаче реалността е коренно различна – самонаети са едва 10% -20% от хората.

Човек лесно може да стане самонает по-принцип. Например в България много лесно можеш да станеш майстор в строителството, но там много бързо може да се сдобиете с неприятни заболявания поради естеството на работата.

Друг вариант е да застанете пред някоя държавна администрация и да попълвате молби срещу заплащане. Винаги ще има хора които ще ги мързи да го правят, но е възможно да имате неприятности с властите.

Друг вариант е да сте например програмист, дизайнер или копирайтър, трейдър (форекс или крипто спекулант), но ако бяхте такива със сигурност нямаше да четете този текст, а и за последното щяхте да разполагате и с достатъчно капитал.

Собствен бизнес

Това е една чудесна идея, но тук се изискват различни (маркетингови, организациони и прочие) умения  както и пари. А и все пак да не забравяме, че според статистиката 95% от новите бизнеси фалират през първите 5 години.

Всички изброени начини са припечелване на нещо допълнително са добри, но има и още един вариант – мрежов маркетинг.

Вярно е, че за много хора мрежовия маркетинг е свързан с не особено приятни емоции, главно заради много нахални консултанти.

Вярно е, че много консултанти промотират бизнес модела като инфо цигани обещавайки огромни печалби без никакви усилия, което не е така. Големите печалби идват след доста труд и не се получават с бездействие.

Също така много хора изведнъж се сещат, че така вадят на някого парите, но не се сещат, че отивайки на работа всъщност вадят парите на шефа си и нямат нищо против.

Ако купите нещо от алиекспрес и се опитате да го препродадете през някой маркетплейс то не вадите ли парите на склада от който сте купили ?

Също така много често МЛМ се асоциира с пирамиди и измамни схеми. Вярно е, че построените групи изглеждат пирамидално, но всяка йерархия е такава, а и все пак говорим за продуктова пирамида. Комисионните се формират на база продадени реални, физически продукти.

Каква е истината за МЛМ предприемачеството и измама ли е то?

Много хора са задавали този въпрос и отговора е, че МЛМ предприемачеството си е нормална и абсолютно легална професия за реализацията в която се изискват редица умения. МЛМ произлиза от директните продажби, което предполага да развивате такива. При всички случаи трябва да умеете да продавате и ако умеете да продадете продукт, то със сигурност ще умеете да продавате и идеи. На практика мрежовия маркетинг е комбинация от двете – продажба на продукти и продажба на идея за бизнес.

Какви са недостатъците на мрежовия маркетинг ?

Основния проблем е в това, че с мрежов маркетинг се захващат хора нямащи опит и умения в продажбите и маркетинга. Също така консултантите никога не са били предприемачи и естествено очакват заплата на края на месеца. Бизнеса обаче се крепи най-вече на резултати и за да е успешен трябва да имат възможно най-добри резултати за възможно най-кратко време. Комисионните се изчисляват на база резултат (реализиран обем продукция).

Какви са плюсовете в мрежовия маркетинг?

За да стартирате в МЛМ като правило не се изискват първоначални вложения. Не мислите и за складиране на продукти, за логистика, за брошури и каталози и прочие дреболии. Всичко е организирано от консултантите се изисква само да се фокусират върху основната дейност- продажби.

Освен това винаги знаете какви продажби трябва направите вие или цялата група за да бъдете възнаграден с конкретна сума.

Друго предимство е това, че присъединявайки се към някоя група получавате обучение безплатно.

По-точно, обучението ще се изплати едва след като постигнете резултат във вид на комисионни които компанията изплаща на спонсора. В този смисъл вашият спонсор е също толкова мотивиран да успеете колкото вас.

Няма абсолютно никакви възрастови ограничения. Можете да се захванете и в пенсионна възраст и няма да минавате интервюта. Просто правите една безплатна регистрация и ви се плаща за постигнат резултат.

Защо да се присъединя към Орифлейм ?

Има много причини за да изберете именно Орифлейм и някои са:

  1. Компанията е доста дълго на пазара. Създадена е преди повече от 50 години и оперира в над 50 държави, което означава, че е продуктите са вече познати и е по-лесно да се продават. И да не забравяме, че 95% от новосъздадените бизнеси фалират през първите 5 години.
  2. Има доста добре развита и организирана логистична система.
  3. Удобни методи за разплащане.
  4. Възможност за привличане на партньори в около 40 държави.
  5. Произвежда продукцията в собствени заводи и разполага със собствени лаборатории.
  6. Компанията е шведска и е силно ориентирана към натурални продукти.
  7. Изключително добре организирана система за рекламации.
  8. Никога не забавя плащания и др.

Какво е необходимо за да успеете като педприемач в мрежовия маркетинг ?

Много хора смятат, че за да си успешен „мрежовик“ трябва да си изключително нахален и да спамите по цял ден. Всъщност това е нещото което ще ви пречи най-много. За да успеете е необходимо е да създадете и развивате социални канали, да развивате умения в content маркетинга, да настройвате и управлявате рекламни кампании или с други думи да станете експерт в маркетинга.

 

За финал един цитат от незнайния еврейски предприемач :

„Няма да се ядосвам ако не успея, ще се ядосам ако имам възможност и не пробвам.“